
Mleko krowie i jego składniki dodaje się do wielu produktów spożywczych. Sama informacja o obecności alergii na mleko może być niewystarczająca przy planowaniu diety. Mleko i jajka są najczęstszymi alergenami pokarmowymi dotyczącymi dzieci. Alergia to rodzaj nadwrażliwości organizmu na dany czynnik, której towarzyszą objawy kliniczne. Często występuje u dzieci poniżej 3 lat, pojawiając się w pierwszych 6 miesiącach życia. Ulega zanikowi zwykle pomiędzy 2 a 5 rokiem życia z powodu wytworzenia naturalnej tolerancji organizmu i dojrzewania układu odpornościowego. Mimo to u 15% dzieci mogą pozostać objawy uczulenia na mleko. Za wystąpienie reakcji alergicznej odpowiedzialne są w dużej mierze przeciwciała klasy IgE, wytwarzane przez organizm w kontakcie z antygenem pokarmowym. Pierwszym krokiem w laboratoryjnej diagnostyce alergii jest więc oznaczenie ich stężenia we krwi. Następnie, w przypadku pozytywnego wyniku, polecamy wykonanie panelu alergii pokarmowych odnoszącego się do przeciwciał IgE skierowanych do konkretnych antygenów. W naszym laboratorium dysponujemy testem EUROIMMUN EUROLINE obejmującym 20 produktów najczęściej wywołujących objawy alergii, czyli:
- białko jaja kurzego,
- żółtko jaja kurzego,
- mleko krowie,
- drożdże piekarskie,
- mąka pszenna,
- mąka żytnia,
- ryż,
- soja,
- orzeszki ziemne,
- orzech laskowy,
- migdał,
- jabłko,
- kiwi,
- morela,
- pomidor
- marchew,
- ziemniak,
- seler,
- dorsz,
- krab.
Warto też wiedzieć, że mleko krowie nie jest antygenem jednorodnym. W jego skład wchodzą bowiem białka różniące się właściwościami, cukier mleczny (laktoza), tłuszcz mleczny, witaminy i składniki mineralne. Białka termostabilne nie zmieniają swoich właściwości pod wpływem temperatury, mogą więc spowodować reakcję alergiczną nawet gdy produkty mleczne zostaną poddane obróbce cieplnej. Jeśli jednak stwierdzono obecność przeciwciał IgE wyłącznie przeciwko białkom termolabilnym, istnieje możliwość tolerancji na mleko i pochodne produkty po przegotowaniu. Wiedza ta pozwala na trafne dobranie odpowiedniej diety. Nasze laboratorium dysponuje panelem EUROIMMUN EUROLINE DPA-Dx rozróżniającym poszczególne składniki mleka krowiego:
- mleko krowie (całość),
- alfa-laktoalbumina,
- beta-laktoglobulina,
- kazeina,
- laktoferyna,
- BSA (surowicza albumina wołowa).
Symbol | Nazwa | Typ | Znaczenie | Możliwe reakcje krzyżowe |
(f2) | mleko ekstrakt(mleko krowie – całość) | ryzyko reakcji alergicznej na mleko świeże i poddane obróbce cieplnej, jak również na produkty zawierające mleko (lody, ciastka, jogurt, masło) | produkty mleczne, wypieki zawierające produkty mleczne | |
nBos d8 (f78) | kazeina | białko termostabilne | ryzyko reakcji alergicznej na mleko świeże i poddane obróbce cieplnej, jak również na produkty zawierające mleko (lody, ciastka, jogurt, masło) | kazeina z mleka owczego i mleka koziego |
nBos d4 (f76) | alfa-laktoalbumina | białko termolabilne | ryzyko reakcji alergicznej na świeże lub nieznacznie podgrzane mleko; możliwa tolerancja mleka gotowanego | nie zidentyfikowano |
nBos d5 (f77) | beta-laktoglobulina | białko termolabilne | ryzyko reakcji alergicznej na świeże lub nieznacznie podgrzane mleko; możliwa tolerancja mleka gotowanego | nie zidentyfikowano |
nBos d (f334) | laktoferyna | białko termolabilne | ryzyko reakcji alergicznej na świeże lub nieznacznie podgrzane mleko; możliwa tolerancja mleka gotowanego | nie zidentyfikowano |
nBos d6 (e204) | BSA (surowicza albumina wołowa) | białko termolabilne | ryzyko reakcji alergicznej na świeże lub nieznacznie podgrzane mleko oraz na wołowinę; możliwa tolerancja mleka gotowanego | surowa wołowina |
Objawy nadwrażliwości na produkty mleczne mogą być spowodowane również mechanizmem nietolerancji pokarmowej, innym niż alergia. Dotyczy ona najczęściej cukru mlecznego – laktozy – i związanej z nim aktywności wydzielanego przez nasz organizm enzymu β-D-galaktozydazy (laktazy). Składnik ten występuje w mleku wszystkich ssaków. Laboratorium DCDL dysponuje panelem My Food Profile służącym do diagnostyki nietolerancji pokarmowej w kierunku 54 składników spożywczych, w tym produktów mlecznych takich jak beta-laktoglobuliny, kazeina, mleko kozie/ser kozi, mleko krowie, mleko owcze/ser owczy. Podsumowując:
- Alergia to mechanizm nadwrażliwości zależny od przeciwciał klasy IgE. W pierwszej kolejności zaleca się oznaczenie ich stężenia we krwi. Czas oczekiwania na wynik: w tym samym dniu.
- W przypadku podwyższonego stężenia przeciwciał IgE, któremu towarzyszą objawy alergii pokarmowej, warto wykonać badanie w kierunku produktów najczęściej wywołujących alergię na tym tle (panel pokarmowy). Czas oczekiwania na wynik: do 7 dni roboczych.
- W skład mleka krowiego wchodzą m.in. białka termostabilne i termolabilne. Test w kierunku alergii na białka mleka pozwala optymalnie zaplanować dietę. Czas oczekiwania na wynik: do 7 dni roboczych.
Do badań alergologicznych pobieramy krew żylną. Wszystkie wymienione testy wykonywane są na miejscu w naszym laboratorium. W przypadku stwierdzenia podwyższonego stężenia przeciwciał IgE u dziecka (wynik w dniu bieżącym), do 2 dni od pobrania próbki, po uzgodnieniu telefonicznym, istnieje możliwość dopłaty w laboratorium za wybrany panel alergologiczny i wykonania go z pobranego wcześniej materiału. W ofercie posiadamy również test w kierunku alergenów wziewnych oraz łączący alergeny wziewne i pokarmowe.
Serdecznie zapraszamy!